Vehicle security system unavailable after remap - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
  • 1 Post By jatkinson
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 9 Old 11-09-16 Thread Starter
Status: !59 Ti -black boost bus
AO Member
jatkinson's Avatar
Join Date: May 2014
Location: United Kingdom
County: Cumbria
Posts: 50
Vehicle security system unavailable after remap

Hi guys , had my 159 2.0 jtdm Remapped by a well known company , recived the ecu back from them plugged it back in , put the battrey back on , went to start it up , and heres where my isues start

on the button it will turn over and over over and over , and then brings up a Vehicle security system unavailable

any hints on what it could be ? as the company wont be able to reply to tomorow , ? ive messaged the guy to his personal facebook to try and get his attention , but still nothing from 6pm last night , will be getting a call monday morning , so it will be another week with no car

any help Guys ?

thanks James
airboe10 likes this.

Alfa 159 Ti wagon - 2.0 jtdm - the daily bus
Fiat cinquecento abarth , 1.2 mpi . - the show car
jatkinson is offline  
Sponsored Links
Status: -
Join Date: Sep 2016
County: -
Posts: 1
Wave Similar Problem - VPS

Hello James, I hope that you will forgive me for 'jumping in' on your question, but being a novice with vehicles (or to be honest - know 'nought about them!), I believe that I have a similar query to yours. I have an Alfa 159, and this morning when attempting to start the car, the warning message "Vehicle Protection System not Available" came up on the dashboard. Obviously, the car won't start, it's a Sunday, and I live miles from the nearest Alfa dealer. Would you know if this is something that can be fixed at a local garage, or is it a serious problem. Sorry to be so nave on this subject, but any help greatly appreciated. Good luck to you too..
airboe10 is offline  
Status: -
AO Member
epsonix's Avatar
Join Date: Feb 2010
Location: Poland
County: Bielsko-Biala
Posts: 144
Images: 5
I wont help on author's issue, but have comment re the upgrade. remapping without doing dyno measuremets, chechking egt and afr and power/torque curves, tweaking them, checking limits of 2 mass flywheel, leaving safe headroom for this particular car and making sure all is right seems to me not much better than using box,and so potentiality it is asking for troubles longterm
epsonix is offline  
Status: Content....
AO Member
Join Date: Dec 2007
Location: United Kingdom
County: Bedfordshire
Posts: 259
Low battery charge maybe?
Fatsweaty is offline  
Status: -
AO Member
GroovyBoovy's Avatar
Join Date: Jan 2011
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 328
Images: 2
Had this a few years ago. Could be switch behind clutch pedal. So to start press brake pedal at same time as start button. if no good, try clutch pedal at same time as start button.
Hope this is of some use
GroovyBoovy is offline  
Status: -
AO Member
OldSmokey159's Avatar
Join Date: Mar 2016
County: -kent
Posts: 129
Agree with Fastweaty, give the battery a good charge and try again.
The only time I've seen that error message was when the the front wheels where obstructed preventing the steering wheel lock from disengaging. A quick wiggle of the wheel solved it for me!
OldSmokey159 is offline  
Status: Faking a TI
AO Member
Hurri's Avatar
Join Date: Oct 2005
Location: Maidenhead
Posts: 123
Images: 4
I had this problem... new battery... solved it.
Hurri is offline  
(Post Link) post #8 of 9 Old 11-09-16 Thread Starter
Status: !59 Ti -black boost bus
AO Member
jatkinson's Avatar
Join Date: May 2014
Location: United Kingdom
County: Cumbria
Posts: 50
i find it strange how the car had never skipped a beat before i sent the Ecu away
battrey is fully charged still no diffrace ,
brake peddle pressed , error still comes up
clutch down the same
both pressed down , still the same

so calling the guy tomoorw as he dosnt seem to want to reply to me message so there will be a phone call going in in the morning
jatkinson is offline  
Status: -
AO Member
Join Date: Oct 2012
Location: United Kingdom
County: North Yorkshire
Posts: 70
How have you gotten on in trying to rectify this airboe10?
Is your steering lock engaging & dis-engaging when you insert/remove the key?
There is an ECU that contains the column steering lock & also all of the electrical circuitry that passes permissions to the body/engine ecu to initiate start up.
It is a common failure on the 159/Brera.
Paul777 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 159, Brera & 946 Spider

remap , security , system , unavailable , vehicle

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome