156 TS wobble When Accelerating - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 10 Old 29-06-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
Unhappy 156 TS wobble When Accelerating

Hi

I have a 156 1.8 TS from 1998 that wobbles/vibrate when accelerating 2000/3000 rpm and especialy when turning right.
I checked everything and noticed that the 2 drive shafts dont have any play, the half shaft (extention of de right side that has a support bearing and that connects to the gearbox) had a lot of play and was replaced by a used one in a very good condition, also the left upper suspension arm (aluminium) had the rubbers shot (lot of play) and was replaced today.
The tyres are brand new and the car had that problem before replacing the tyres.
The problem is still there.
If I drive fast on the highway (120 to 180km/h) I dont notice vibrations.
If I drive at normal speed (40 to 80km/k) on a twisted road, turning left it does not wobbles, at straight little wobble, turning right a lot os wobble.
The wobble is noticeble at low rpm but with the engine/gearbox on load, for exemple going up the road and turning right, at 40km/h on third or on fourth gear and trying to get some speed at that gear and rpm. (without changing gear)
Its almost like having an oval tire.

I´m really lost on this...

Thanks
gralalfafan is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
(Post Link) post #2 of 10 Old 30-06-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
Today the left drive shaft was replaced, and changed nothing!!!
The car drives great at 100/120/140/160Km/h, but at 50/60km/h in 4 or 5 gear accelerating and turning right makes vibration.
gralalfafan is offline  
Status: -
AO Silver Member
 
scottyf's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: United Kingdom
County: West Midlands
Posts: 5,228
Images: 26
Garage

Member car:

Alfa 166

You checked the wheel is balanced?
Also could be wheel bearing as well... Especially if its exaggerated when turning
scottyf is offline  
 
(Post Link) post #4 of 10 Old 01-07-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
Thank you very mutch for your replay!

The front tyres are brand new and the wheels were rechecked yesterday.
The vibration is noticeble when driving up the road, when accelerating (on load) and with the steering from the midle to the right.
Its very noticeble on the road to my home, because its a twisted/montain road and on the the corners to the left its perfect, but for exemple if I do a corner to the right at 50km/h in fourth gear the vibracion/wobbling is very noticeble.
It seams that I have an oval tyre!!!
Yesterday after replacing the left transmition I had to go to other city and drove about 100Km, part of that on normal road, part on highway, and on highway at speeds from 100 to 140 the car is perfect no wobbling!
gralalfafan is offline  
Status: SOLD my 156!
AO Gold Member
 
gazza82's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: United Kingdom
County: Buckinghamshire
Posts: 8,431
Images: 12
Garage
Quote:
Originally Posted by gralalfafan View Post
The front tyres are brand new and the wheels were rechecked yesterday.
What tyres have you fitted? Make and size?

Quote:
Originally Posted by gralalfafan View Post
It seams that I have an oval tyre!!!
Or an oval wheel or buckled wheel?
gazza82 is offline  
(Post Link) post #6 of 10 Old 01-07-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
Quote:
Originally Posted by gazza82 View Post
What tyres have you fitted? Make and size?
The tyres are 205/55-R16 made by Bridgestone, but the problem is there before I replaced the tires, so it isn´t related.


Quote:
Or an oval wheel or buckled wheel?
That was rechecked again yesterdey on a tyre shop.
The wheels are not new, but were calibrated without a problem.
An oval ou buckled wheel wouldn´t be detected by the tyre shop guy?
And would it be "normal" to have the problem I have only when turning right?
gralalfafan is offline  
(Post Link) post #7 of 10 Old 05-07-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
On the weekend I rechecked everything all over again and fount nothing wrong.
I even swiched the wheels (lett to right) and it was the same.
I did near 200km with the car and noticed that the problem only happens from speeds of about 40 to 80km/h, and the peak of the problem is at a speed of 60km/h, after that speed the problem starts to fade and at about 80km/h the car drives perfect.
I also drove on the highway at speeds from 100 to 160km/h and the car drives perfect with no viberations/wobbling.
gralalfafan is offline  
(Post Link) post #8 of 10 Old 23-07-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
Thank you very mutch to Scott "scottyf" and Gary "gazza82" for replying and trying to help.

Problem is solved
gralalfafan is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Feb 2014
Location: United Kingdom
County: -
Posts: 135
Quote:
Originally Posted by gralalfafan View Post
Thank you very mutch to Scott "scottyf" and Gary "gazza82" for replying and trying to help.

Problem is solved

What was it then?
BezLFC is offline  
(Post Link) post #10 of 10 Old 26-07-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Portugal
County: Coimbra
Posts: 93
On the car ware made some other repairs/replacements on the suspension (some bushes) but the problem causing the vibration was a bad constant velocity joint on the right side, not the one on the wheel, but the other that connects to the half shaft.
Attached Images
File Type: jpg IMG_20160722_183010.jpg (62.0 KB, 2 views)
File Type: jpg IMG_20160722_183016.jpg (62.6 KB, 2 views)
File Type: jpg IMG_20160722_183023.jpg (52.6 KB, 2 views)
gralalfafan is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

Tags
156 , accelerating , wobble

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome