alfa gt jts werry rough idle - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 08-05-16 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Apr 2014
County: -
Posts: 17

Member car:

gt 1.9 jtd

alfa gt jts werry rough idle

hi there lads.
i have an occasion to own a 07 plate gt jts with 54k miles done for 1400 but...
on start up it has a werry rough idle, shakes and bumpy exhaust blows (if i can call them that way...)
aww and the sparks are new...
what don u think boys ?
iceman50005 is offline  
Sponsored Links
Status: now a diesel head..
AO Silver Member
Join Date: Sep 2014
Location: United Kingdom
County: Surrey
Posts: 1,497
Rule out any vac leaks visual inspection of all induction piping.

Then check maf (unplug and see if it runs better) and crank/camshaft position sensor,plugs, WILL need the codes really otherwise its all guesswork or throwing parts at it.

Then as its a jts a worn lobe on the exhaust camshaft would not be a surprise,unlikely to get a code for this I didn't on my old jts and it was misfiring on occasion.

Check timing as well.

Hope its A nice easy cheap fix for you.
joeymannero is offline  
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
Join Date: Jan 2016
County: -
Posts: 68
Sorry to jump on someone else's thread:
Have just changed timing etc on my 156 JTs 937.A1000 and as i couldn't get hold of cam pulley tools changed like for like and idle rough as ****. gave the MAF a clean prior, to rule that out, and was running quite smooth for a 111k. but have been told the new belt means 5-6 degrees out unless you slacken off sprockets.

On that note: as Totally Alfa is unavailable ( and I hope their Family Issues are improving for their sake), can anyone advise where i can buy or borrow inlet and exhaust pulley tools from?
Have had a look at most obvious places: Laser, Draper etc. but all seem to miss out 937.A1000 engines.
As a note, wheni changed the timing belt, i did notice a gap on the exhaust cam block, but hoped....
Fool i am!
lkomnino is offline  
Status: waiting for the sun
AO Member
Afco's Avatar
Join Date: Nov 2014
Location: Belgium
County: Oost-Vlaanderen
Posts: 123

Member car:

Spider 2005 jts

@icemzn, thous it runs ok when hot?
Afco is offline  
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
Join Date: Jan 2016
County: -
Posts: 68
I think problem is sorted, air hose was broken, and MAF was getting bad readings, now ok.
lkomnino is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

alfa , idle , jts , rough , werry

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome