Turn the key ... nothing - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 20-05-15 Thread Starter
Status: -
Join Date: Mar 2014
Location: Australia
County: New South Wales
Posts: 1
Unhappy Turn the key ... nothing

My 156 Selespeed has recently been letting me down by doing nothing when I turn the ignition key. The battery is reasonably new. All the connections seem OK. It happens intermittently about 1 in 5 or 6 times. Road Service thought it might be a connection that isn't obvious. Both Road Service guys didn't know enough about Alfas to give a decisive opinion.
When I open the driver's door I know it's going to happen when I don't hear the whine of the computer firing up. Has anyone else experienced this problem? Can anyone suggest anything?
spider108a is offline  
Sponsored Links
Status: missing my GTA
AO Silver Member
Join Date: Jan 2009
Location: United Kingdom
County: Lincolnshire
Posts: 1,589
If the battery is reasonably new - have you tried simply cleaning the connections on the battery (bit of wire wool or similar) and popping them back on. Had it happen to me before I'd get in the car, all would turn on normally then when turned to start - dead. Was poor earth connection.
Artermis is offline  
Status: -
AO Member
Join Date: Jul 2014
Location: Scotland
County: Falkirk
Posts: 587

Member car:


The whine you hear (or don't) is probably the selespeed pump priming. If that doesn't happen then if the car is in gear it won't drop into neutral and then won't turn over.
You really need to have the system checked with MES or similar.
If I was guessing given the age of the car I'd suspect failing pump or sele relay.
If not even getting dash lights then I'd suspect connection or failing battery even if it is fairly new.

Last edited by Davffc; 20-05-15 at 06:08.
Davffc is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

key , turn

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome