Selespeed dropping out of gear into neutral and not shifting up - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 01-11-14 Thread Starter
Status: -
Join Date: Nov 2014
Location: Zimbabwe
County: Harare
Posts: 1
Not Happy Selespeed dropping out of gear into neutral and not shifting up

Hi guys

I have an Alfa Romeo 147 selespeed 2000 model. I have not had any problems with it until recently.

The problems started when I hit a pothole with my left front wheel a few months ago. The car dropped into Neutral and I could not get it into gear. I got the assistance of a friend who towed me home, about 5km away. As soon as I got there, the car started responding and I could select gears. The problem seemed to have disappeared l, but this was only for a few weeks.

The car would drive off fine but would not change into Gear number 2, and if i came to a halt it would drop into neutral and not get into gear again.. I called a local mechanic (not an alfa specialist as they are not available in Zimbabwe) and he suspected it was the gearbox, so he drained all the gear oil and refilled it.. He also noticed that there was no ATF fluid in the reservoir and refilled this (whilst bleeding the ATF from the screw found under tge battery tray).. Once again the car started driving well for a few days and the problems came back again..

It would not shift into 2nd gear and as soon as i stopped the car would drop into Neutral and fail to get into gear again.. The ATF fluid would overflow from the reservoir and there was no sound coming from the pump (the one under the fender on the front left hand side) on opening the door or even when the car was running.. I later found that the solution to this problem was to bleed out all the ATF from the screw under the battery tray and refill it at the reservoir. The pump would start priming and all would be well for a few days. There were no warning lights on the dashboard except for an ABS light.
I called the diagnostics guys and they found that there was a short circuit in the wiring and they rewired the car and ran the diagnosis again and everything was clear. I also bought a second hand pump and replaced the one on the car. I refilled the ATF and the car started running smoothly with no warning lights.

This morning however I realised that the old problems are back, the car would not shift up from 1st gear, dropped into Neutal and will not get into gear.. The ATF reservoir is overflowing and there is no sound of priming when i open the drivers door...

Please help me with ideas, am really stuck
brussi is offline  
Sponsored Links
Status: Gold Member
AO Gold Member
rarebear's Avatar
Join Date: Sep 2002
Location: The Netherlands
Posts: 7,021

can you run a diagnosis with alfadiag and a proper 16pin cable ?

p.s. ATF is not recommended , you must use Tutela CS
rarebear is offline  
Status: -
JohnMcElhinney's Avatar
Join Date: Nov 2014
Location: Australia
County: Victoria
Posts: 1

Member car:

156 Selespeed

Selespeed stuck in neutral

Pulled over to the side of the road to secure an item in the boot and on getting back in car refused to come out of neutral. A diagnostic has been run and it comes up no faults. A couple of other things I have noticed also the front windows refused to work and the central locking is not working either. Electrical fault?? Does anyone have any suggestions.
JohnMcElhinney is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

dropping , gear , neutral , selespeed , shifting

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome