Help required please, Q2 147 poor MPG and start up - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 1 Old 19-10-14 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jul 2011
Location: United Kingdom
County: East Sussex
Posts: 5

Member car:

156 TS & 147 Q2

Help required please, Q2 147 poor MPG and start up

Hi all,

I'd really appreciate any help.

I had the cam belt changed, but do not believe this to b the problem. Then a week later the car juddered and lost power. I pulled over. I suspected the EGR was the problem. I drove home 20 miles with no power, slow, but made it. Took off the EGR and it was full of soot. Cleaned it out and ensured the pin moved freely, then reassembled. I now have power and it drove again.

Although from exactly that day it does not fire / start straight away as it did before, takes like an extra crank to start, but always starts. Plus I am losing approximately 10 - 15 MPG, around 100 miles to the tank. I normally get 650 ish miles to the tank and around 52 ish MPG. I am struggling to get into the 40MPG range let alone 50's and getting 540 ish miles to the tank if I am am extra careful.

I have taken off the EGR again and reassembled to be sure.
Took off and checked the turbo hoses for splits.
Taken glow plugs out, wiped and put back. I can't see that these would go at the same time the EGR got blocked?

Am I right in saying if I am getting bad MPG there is an air and fuel mixture problem?

Any help appreciated,

Thanks guys,
Darryl.k is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

147 , mpg , poor , required , start

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome