Selespeed problems - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 7 Old 02-03-07 Thread Starter
Status: -
Join Date: Mar 2007
Posts: 2

Member car:


Hmmm Selespeed problems


Having problems with my 147 Selespeed. When I go to select a gear it wont stay. Car starts fine, but cannot drive. Took it into Alfa, they have carried out a diagnostic check. Found the system required re-setting and re-callibrated the gear box system.

However, after 2 months its happened again. Took it to another garage. They have told me theres no such thing as re-callibration and told me I need a new Selespeed Gearbox.

david123 is offline  
Sponsored Links
Status: One foot in, one foot out!
AO Platinum Member
zulu ferret's Avatar
Join Date: Oct 2006
Location: wgc
County: herts
Posts: 42,255
Images: 2
Re: Selespeed problems

If you pick up the 60+ pages heading the tech forum, loads of info, still reading it myself. DavidC is the man to give you answers on Selespeeds, when he is available.Meantime have a 'shufftie' at that good stuff Cheers.
Sorry David, Hello and welcome.
zulu ferret is offline  
Status: Spider's ready to go!
Global Mod Team
classicgal93's Avatar
Join Date: Sep 2006
Location: Canada
County: British Columbia
Posts: 59,036
Images: 2
Re: Selespeed problems

Hi David, welcome to this great site, hope your q are answered
classicgal93 is offline  
Status: -
AO Platinum Member
Roswell's Avatar
Join Date: Mar 2004
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 33,630
Images: 15
Re: Selespeed problems

Welcome to AO.
Roswell is offline  
Mark Alfa
Status: - Update
Posts: n/a
Re: Selespeed problems

Welcome to AO
Status: - Update
Posts: n/a
Re: Selespeed problems

welcome to AO dude...

all the best
Status: -
AO Platinum Member
David C's Avatar
Join Date: Aug 2003
Location: London, England
Posts: 28,990
Re: Selespeed problems

Originally Posted by david123 View Post
Took it to another garage. They have told me theres no such thing as re-calibration and told me I need a new Selespeed Gearbox.
Was it an Alfa garage?
If not they are unlikely to know what they are looking at.
You need the correct Examiner Diag system to look after a Selespeed. It is the Examiner system that is used to calibrate the Selespeed system.

It could just be the pump or pump relay, if there is low system pressure it will drop to neutral.

Although it could also need a new gearbox, but don't take any advice from anyone that says "theres no such thing as re-calibration".
David C is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

problems , selespeed

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome