Engine Control System Failure message.... - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 4 Old 15-06-14 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Mar 2012
Location: United Kingdom
County: Wiltshire
Posts: 29

Member car:

Alfa Romeo 147

Not Happy Engine Control System Failure message....

Have posted previous threads re oil/coolant exchanger failure. Message on dash "...engine control system failure..." appeared on my way home. Am I right in assuming that this message is associated with the current problem: oil/coolant exchanger? But, is this now a firm indicator that the head gasket has blown, rather than the previous thoughts that it may be the oil/coolant exchanger?
suedonym is offline  
Sponsored Links
Status: Phil
AO Member
PMGT's Avatar
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom
County: Staffordshire
Posts: 364
Images: 4
It needs plugging in and the codes reading
Could be mant things
PMGT is offline  
Status: age is only a number ;-)
AO Gold Member
rgwm's Avatar
Join Date: Aug 2004
Posts: 9,069
Agreed - it almost certainly isn't related to your other issue, unless possibly you have overheated the car seriously. Basically that message just means that one of the many electrical sensors has detected an "out-of-range" signal.......
rgwm is offline  
Status: dogging
AO Silver Member
Join Date: Jul 2012
Location: United Kingdom
County: Bristol
Posts: 1,375

Member car:

156 Sport 2005

as above, it does need plugging in. You can buy code readers from ebay for not a lot of money and they're invaluable. Do a search and you'll find out which ones are best and where to get software from; if needed.

I bought one a while back and I've probably used it about 4 times and each time i wouldn't have been able to sort the issue without it. Once was an EGR error, i guess it got stuck or similar as it was just a clear and it was fine after that. It's likely a sign the EGR is on the way out but frankly, at that stage, it's getting mapped out.

diddums100 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

control , engine , failure , message , system

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome