alfa 147 clutch pedal weirdness - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 28-11-06 Thread Starter
Status: -
Join Date: Nov 2006
Posts: 3
alfa 147 clutch pedal weirdness

Hello all,

First all I'm new here, found a link on the uk fiat coupe club that brought me here ('m from belgium)

I currently own a fiat coupe 20vt my99 (squadratuned,+ a few other bits and piece)->260hp) and an alfa 147 jtd 115bhp (squadratuned->140hp)

Well anyway, the clutch on the 147 was worn (110.000km) so I let my dealer replace it, a whole new cluth kit.

Anyway, when I picked it up, it was all very smooth and light, like a new cluth, but I quickly noticed when it warmed up, when I have used the clutch a dozen times it begins to creak a bit when you push the clutch, and sometimes it gets very heavy, so being a hydrolic clutch It isn't supposed to do that.

My dealer said it was me, that my foot was too emotional... and that it would probably sort itself out as the clutch still has to blend.

Anyway 5 months later... the problem is still there.

Changing gears, is no problem, the clutch works perfectly only it's pushing the pedal down that is very weird and sometimes very hard, and also the creaks in the movement, and you can also hear the mechanism "skipping" when pressing it. (sorry for my english)

I also had this problem with the "old" clutch... apart from the skipping part when going on full throttle (ie worn clutch)

Everytime when I start the alfa from cold, it's no problem, but after a dozen times pushing the pedal It gets these symptoms.

If the clutch gets hard to push in, and I go on the motorway, and drive it for 15minutes or 10km's, after that the clutch is as good as new :s, very light, no skipping/creaking or heavy feel through the pedal.

Now, I've hear from one that the punto's from the same year my alfa 147 is have simular problems and that's due to the pedal mechanism under the dashboard itself. But didn't get much more info on that that's why I'm asking it here, if there are any common problems with it ?



Last edited by alfa_20VT; 29-11-06 at 09:00.
alfa_20VT is offline  
Sponsored Links
(Post Link) post #2 of 3 Old 29-11-06 Thread Starter
Status: -
Join Date: Nov 2006
Posts: 3
Re: alfa 147 clutch pedal weirdness

Or would it be the clutch slave cylinder ? (is there a simple test for this without disassembling the 147 ?)
alfa_20VT is offline  
(Post Link) post #3 of 3 Old 01-12-06 Thread Starter
Status: -
Join Date: Nov 2006
Posts: 3
Re: alfa 147 clutch pedal weirdness

No one got a clue ? :s
alfa_20VT is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

147 , alfa , clutch , pedal , weirdness

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome