low speed fan not kicking in - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 02-03-14 Thread Starter
Status: -
Join Date: Feb 2014
Location: United Kingdom
County: Derbyshire
Posts: 1

Member car:


low speed fan not kicking in

I've just purchased a 156 selespeed 2.0 twin spark which appears to get a little warm on tick over in traffic.
The low speed fan isn't kickin in and its getting to well ova 100 degrees before the high speed fan kicks in.
After reading several posts on this site I purchased a new resistor, and when replacing the old one it did looks shot to pieces. However the problem still remains :-(

I've also purchased a new relay as advised by my local Alfa dealer but my mate says this is a waste of time as the fan is still clearly working so the existing relay should be fine.

Any further suggestions from u experts on here?
storeyno_1 is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Platinum Member
David C's Avatar
Join Date: Aug 2003
Location: London, England
Posts: 28,993
There are two relays for the rad fan, a big one for the high speed and a small one for the low speed.
The small relay BASES are colour coded. I've mentioned the colour several times, so should come up in a search.
David C is offline  
Status: Thinking about giulia veloce
Club Member
Membro Premio
jwq's Avatar
Club Member Number: 857
Join Date: Jan 2005
Location: The Netherlands
County: Zuid Holland
Posts: 4,103
Images: 16
as mentioned above, there are 2 relays, one for high speed, one for low speed.
see http://home.planet.nl/~jwq/temp_gta/elearn/156fan.pdf
relays J30 for lowspeed and J31 for hispeed
jwq is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

fan , kicking , low , speed

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome