Alfa 147 2.0 Selespeed problems of 12 year old car with 85kkm - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 1 Old 18-11-13 Thread Starter
Status: -
Join Date: Oct 2013
Location: Poland
County: Mazowieckie
Posts: 1
Alfa 147 2.0 Selespeed problems of 12 year old car with 85kkm

Recently I bought Alfa 147 2.0 Selespeed for my wife ...not really ;-) I wanted to have some fun cause normaly I drive Laguna III 2.0 diesel.

The car is generally in perfect condition. It has 85kkm -real , maintained in Alfa ASO.
Last service was 3 years ago -but just 14kkm ago.

During last servic a lot of things has been done, but I found also some notes what has to be done and also I found few problems.

First of all I diagnosed low battery voltage ~12V when engine is not running but also:

1. Leaking power stearing upper oil line, near left front wheel mudguard.
I have new lines- is it hard to change the upper one ?

2.Oil leaking from Selespeed resorvoir cap and breathing tube.
I found on the web that this could be pressure accumulator but I want to confirm, please have a look on the graph and data and help do diagnose.
When driver's door are opened after night, pump pumps ~8seconds.
Pressure drops from 55MPa down to 45Mpa within 220seconds- is it within specs?
During one gear change pressure drops by 6MPa.
See graph attached.
Gearbox works perfect , just when cold makes small bunny hopping during few first moves-- is it normal?
Maybe problems are connected with low battery voltage?

3. Clutch pressure plate travel
I found mine to be on the level of ~27,9mm I will adjust to 28-28,5 when I'll solve problem no.2.

4. Problems with the airbag connectors
Solved by soldering

From the notes and my observations:
1. Oil leaking between gearbox and engine cases
Best Polish ASO T&T said that this is from balancer shafts caps.
How to seal this and do I need to buy some parts?

2. Oil leaking on the timming belt side
ASO said that this are also balancer or crank shaft seals- can you tell me parts numbers?

3. Squeaking lower front arm
Is squeaking a reason to change it are is the any way/sens to greas it and how?

Last edited by kubamtx; 18-11-13 at 20:45.
kubamtx is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

147 , 85kkm , alfa , car , problems , selespeed , year

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome