147 1.6 TS problem - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 18-10-13 Thread Starter
Status: -
Join Date: Oct 2013
Location: Poland
County: Dolnoslaskie
Posts: 1

Member car:

147 1.6 TS

147 1.6 TS problem

I have a problem with my 147.

Nearly two weeks ago I replaced the crankshaft position sensor.
Since then, the car worked for a week without problems. But on the way home after a few minutes of driving, I felt a strange tug (on the rev counter I could see drop and growth: 3000-2500-3000), at the same time there was an error Motor Control System Failure. I was able to drive home.
After turning off the car I tried to launch it again and fired. The other day, unfortunately, not fired.

When connected to a computer, it turned out that there was a critical RPM sensor error.
I tried to connect the old crankshaft position sensor but it did not help.

Engine is a 105HP 1.6 TS from 2002.

Does anyone have any idea what could be the poblem?

Last edited by baadnews; 18-10-13 at 08:40.
baadnews is offline  
Sponsored Links
Status: back in an Alfa :)
AO Member
Tanis8472's Avatar
Join Date: Dec 2006
Location: United Kingdom
County: Lincolnshire
Posts: 791
Read the fault code and post it here.
There is also a camshaft sensor that can cause same problems
Tanis8472 is offline  
Status: Freezing!
AO Silver Member
Rockhopper's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 4,862
Its only the crack shaft sensor that would throw up and RPM sensor error. Did you make sure you removed the original O ring before you fitted the new sensor? If you didn't (and you now have two O rings in there) its likely that the end of the sensor is just a touch too far away from the crankshaft to pick up a reliable signal.
Rockhopper is online now  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

147 , problem

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome