2002 156 ss - skipping 4th gear - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 1 Old 16-07-13 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Apr 2012
Location: Turkey
County: Ankara
Posts: 23
2002 156 ss - skipping 4th gear

Hello all,

I am in need of quick advice. Our 2002 sele (173k) skips 4th gear.

Pressure is normal (45-55 bars), no weird sounds or feelings between gears, clutch, lambda sensor, thermostat, ev0 valve, ss pump, accumulator was replaced within last 15k km's. SS oil level is OK. Clutch rod length is 28.09 mm.

In general it is in tip top shape; however, I am missing 4th gear. It disappeared for a week then came back for 10 days and I lost it again 2 days ago.

No error codes both in examiner and fiat ecu scan and it could complete the calibration...

What could be the reason? Any help is highly appreciated.


NOTE: I believe my mechanic tried a 4-step quick fix: i) release the gear selection ii) eol calibration iii) set back the gear selection iv) eol calibration.
After this, I could see "4" on the dash; but it really did not engage to 4th gear and it started to crunch from 4th to 5th. We re-did the eol calibration and it is not crunching anymore but still skips 4...

NOTE 2: after reading this source: http://l.over.cz/selespeed/page9.html , I am thinking that actuator position sensors (gear selection position sensor and/or gear engagement position sensor) or clutch disk speed sensor could be the problem. Do you know their part numbers?? Is it this one: http://www.ebay.com/itm/290895095169...84.m1423.l2649

Last edited by ooztuncer; 16-07-13 at 14:55.
ooztuncer is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , 2002 , 4th , gear , skipping

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome