Engine Oil Pressure Low - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 21-02-13 Thread Starter
Status: age is only a number ;-)
AO Gold Member
rgwm's Avatar
Join Date: Aug 2004
Posts: 9,069
Engine Oil Pressure Low

The above message was but one of the things keeping me entertained on the way back from collecting a 147 16v Mjet from Barnsley today. One of my customers had had the car lightly rear-ended, and had an offer from the offending party's insurer which let him keep the car - so I've ended up with it.

He told me that it had been flashing up "Low Brake Fluid Level" regularly - I checked and it was slightly low, but nothing much - topped it up, anyway.....

Set off back home and very shortly the Low brake fluid message is popping up regularly....obviously wrong, so ignore it! 40 miles or so into the trip, stopping frequently in traffic on the M62, the above Low Oil pressure warning pops up briefly, as if there was oil surge as I stopped......but I'd checked the oil before I started..... After a few of these "flash" messages, the next time it stayed on for a long time. In full professional car trader mode, I decided since I couldn't hear any unusual sounds, the warning was probably lying.....so continued. Another 40 miles of mostly 75 - 80 mph cruising, it was mostly staying off (although the low brake fluid one wa still popping up regularly.....and of course as I got home the engine still sounded fine (its only got 83K or so on it).

So - anyone any bright ideas which sensors are fubar?.......I know my way around the petrols, but first 1.9 16V JTD I've had my hands on. Just hope its not a body computer issue........

AROC Vice-Chairman and Lancashire Section Secretary

Alfa organ donor to the gentry......
rgwm is offline  
Sponsored Links
Status: faclifting a 156
AO Silver Member
biffa's Avatar
Join Date: Oct 2006
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 3,199
Images: 9
How old is the battery... But it also sound more like a loom or body computer issue...
biffa is offline  
Status: -
AO Member
Join Date: Nov 2011
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 121

Member car:


I would replace the oil pressure sensor easily sourced from any local motor factor which is on the back of the engine
bap is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

engine , low , oil , pressure

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome