Overheating issues on 156 - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 17-08-12 Thread Starter
Status: -
Join Date: Aug 2012
Location: United Kingdom
County: Surrey
Posts: 2

Member car:

Alfa Romeo 156

Overheating issues on 156

Hi there tried looking on the Technical forum but could not find an answer to my problem.

I have a 156 2.0 Twin Spark (02 Plate), I have had an issue with the car losing coolant for past couple of weeks with no obvoious clue on where it's gone. Went out today and the Temp gauge was going through the roof, I turned the heating on to maximum heat and it seemed to take the temperature back down to normal.

When I stopped I notice a pool of coolant under the car. I spent about an hour doing what i was doing and went to drive home. Again the temp gauge was going through the roof but not even turning the heating to max would work and kept going up and up. After about 5 minutes I had to pull over before the car it the red zone on my gauge. I popped the bonnet and could see coolant coming out the top of the radiator (I checked the engine and this was reasonably warm, just the rad was red hot). I stopped for about 20 minutes until the temp reduced again and then made a burst for 5 minutes of my journey to get home. But this time the maximum heating kept the gauge at about 3/4 of way up rather than keeping increasing, so this seems to work intermittantly.

Can I assume it's just the radiator and it needs replacing or is there something else that could be causing it. Any help would be greatly appreciated

Many Thanks
GrahamPFC is offline  
Sponsored Links
Status: - Update
Posts: n/a
The Sensor in the stat reads water temp. If the water is coming out of the radiator, and no cool water is getting back to the engine. The engine will cook.
AO Gold Member
davealfa11's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: United Kingdom
County: Merseyside
Posts: 9,904
Images: 4

Member car:

156 1.9 mjet 16v

no signs of coolant leaking previously ......head gasket
possible water pump and/or rad shot
davealfa11 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , coolant , issues , overheat , overheating , radiator , temperature

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome