Gears wont ingage - Sport wagon 156 JTD (Netherlands) - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 1 Old 11-05-12 Thread Starter
Status: -
Join Date: Dec 2011
Location: Netherlands
County: -
Posts: 1
Gears wont ingage - Sport wagon 156 JTD (Netherlands)


Im hoping that someone can give me a little advice. I have a bit of a dilemma. Last year I got myself a 2001 JTD Sportwagon and I love the car. There are quite some miles on it and I expected to have to put some money into it. But today things have just gone a little too far.

A couple of days ago I was driving the car through town when suddenly I just couldn't get it into 1st gear ... Or any gear. I managed to get it in eventually and drove in second until I could park up.

So, parked up and with the engine off, I could put the clutch down and work my way through the gears no problem. Engine on and from neutral, no go getting it into a gear. Turned the engine off, and then put it into first and started the engine... I could drive but not change gears.

I had to get the car towed to a garage.

After some reading I discovered that I might be lucky and it could just be the slave cylinder, or the break fluid is low.

I got the call today. "hope you are sitting down" was the first words the guy at the Alfa garage said to me.

They reckon that its not the slave cylinder and that they will have to take the gearbox and clutch out to see what the problem is. They are guessing that it is some plate... Or maybe the whole gearbox needs to be changed. The guy was pretty vague. Though he was quite clear on the cost I was looking at .. €1,700 (I live in the Netherlands) .. 600 just for labour.

The thing is I'm a new Alfa owner and I'm no mechanic. If there is anybody who can offer a bit of advice I would appreciate it greatly. I am going for a second opinion next week. Then I will see if I should just put her down.... The car cost me €2,500 and I've already spent quite a bit on it.

For some reason I get the feeling this garage I'm using might not be 100% straight up... But maybe that's just wishful thinking here.

Any thoughts?

Thanks in advance.
Jack Vintage is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , gears , ingage , jtd , netherlands , sport , wagon

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome