156 2.0 Rich mixture and poor MPG - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 29-08-11 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Jun 2011
Location: Russian Federation
County: Moscow
Posts: 20
Hmmm 156 2.0 Rich mixture and poor MPG

Hi everyone!

Just drove 2,900 km from Moscow to Lausanne with 156 2.0TS (CF3) and here is what I understood:

My MPG seems to be pretty poor. Surely 99% of the trip was on highways, however, I had a consumption of 9,5 l per 100km (30 imperial MPG is that). Tire pressure is 2.2 atm (33 PSI), no stuck brake pistons, no ECU errors (checked with FES), no nothing. Well, I drove 80-90 mph mostly with only some sections of 110-120 mph in Germany, but not for long.
With that, I expected 35-37 mpg at least. Was I wrong?

Secondly, I beleive the mixture is rich as there's strong petrol scent going from the pipe. Stronger than a catted car should have.

Can Lambdas fail without a warning on dash/in FES, and so cause both poor MPG and rich mix?

Many thanks!
andrew_tj is offline  
Sponsored Links
Status: :( sold the GT!
AO Member
stathe174's Avatar
Join Date: Feb 2010
Location: Greece
County: Attica
Posts: 84
I think that your MPG is good but if you really want to start checking from somewhere try the MAF first.
stathe174 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , mixture , mpg , poor , rich

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome