Selespeed pump frequency - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 14-07-11 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Apr 2009
Location: Latvia
County: Riga
Posts: 17
Selespeed pump frequency


I have a 147 Selespeed. It has some occasional glitches, that annoy tremendously :) and I'm trying to find the reason.
Occasionally it stops selecting odd gears (only switches to R-2-4) and if I turn it off - doesn't start. It'll simply stand idly on side of the road, flashing neutral (N) on the dashboard and not even trying to start. The problem then clears away after some time (half an hour, for example) and may show up in a week's or 2 time.

I'm not sure where to look for the reason, the only thing that sounds suspicious to me - is the pump. When everything is ok, if I'm trying to sit there with the key on MAR and switch the gears the pump primes on every second switch (so if I'm in 1 gear shifting up it will prime while getting into 3-rd). Could someone tell me if it's too often or not? Is there another way to check if the pressure is falling too quickly (I do have Alfadiag and FiatECUScan)...

Iger is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
Join Date: May 2009
Location: Portugal
County: Aveiro
Posts: 57
Your pump seems fine. Check or replace the engage/position potentiometers. Or if its only odd gears maybe the odd gears solenoid.
HVDS is offline  
Status: Gold Member
AO Gold Member
rarebear's Avatar
Join Date: Sep 2002
Location: The Netherlands
Posts: 7,021
Hook up to AD and check the pressure and pressure drop....maybe your accumulator is dying
rarebear is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

frequency , pump , selespeed

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome