Clunking when steering - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 18-04-11 Thread Starter
Status: -
AO Member
c_bro's Avatar
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
County: Armagh
Posts: 113
Clunking when steering

I have searched thoroughly on the forum but to no avail.
Basically I had the typical upper wishbone creak of death with my GT (after only 32k miles!) and took into replacing them myself. Job was a bit of a pain, with the suspension mounts in particular proving to be highly problematic to remove from the top of the struts.
All was completed in due time, however, with 2 new droplinks fitted at the same time (yes, both had to be CUT off - complete nightmare but I got there in the end with a Dremel and the promise of a McDonalds after completion). When I took for a drive I noticed a slight knocking in the steering when moving from left to right (or vice-versa). Best description I could give is like a spring being wound and then releasing all in one go (having checked the springs I can report that they are firmly seated in the struts).
The noise occurs the majority of times when parking, but also when steering sharply when travelling. Have examined and re-examined my work countless times but cannot seem to source the origin of the noise.

Has anyone any ideas?
many thanks

p.s. the droplinks, lower wishbones and everything that I replaced are as tight as physically possible.
c_bro is offline  
Sponsored Links
Status: Rombo di tuono
Club Member
Membro Premio
Dawsub's Avatar
Club Member Number: 412
Join Date: Mar 2007
Location: United Kingdom
County: East Ayrshire
Posts: 2,197
Images: 15
Track rod ends ?? Power steering fluid level ? check them both
Dawsub is offline  
(Post Link) post #3 of 3 Old 24-04-11 Thread Starter
Status: -
AO Member
c_bro's Avatar
Join Date: Nov 2010
Location: United Kingdom
County: Armagh
Posts: 113
Just by way of update for those who may stumble upon this thread in the future. I stripped out the top wishbones again, disconnected struts and completely lubricated all parts. I noticed that the top mounts for the struts may not have been a tight even fit with the struts/chassis so lubricated these and fitted them tightly. As a result the noise has gone!
c_bro is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

clunking , steering

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome