Screeching under accell when cold - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 03-08-04 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Aug 2004
Posts: 56
Screeching under accell when cold

I have a 156 2.0 TS (2001 reg) with 21k miles. The feels perfectly okay, when it is cold I hear a slight screeching sound while accellerating through low revs (e.g. pulling away).

Once the car is warm this goes away completely. It sounds like a belt problem of some kind.

When the car is warm the only noticable sound that isn't a pure engine sound is a whistling that increases in pitch with engine revs, this isn't very loud and is only noticable with the window open. (the whistling reminds me of the sound of the turbo charger kicking in in my old Saab). Is this a normal thing on ******?

Does anybody know what kind of problem this might be or anything obvious I should look at here?

This car is new (3 weeks) to me but has a good service history and all feels very tight and good (good engine sounds, clean exhaust, no notable oil consumption as yet, clean oil). I'm loving the car I just don't want to ignore a potential problem and have the result be major damage and big to fix.
Tenk is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
VROOM's Avatar
Join Date: Mar 2002
County: -
Posts: 348
Images: 8
Re: Screeching under accell when cold

I think that's just the fan belt slipping. It can probably be tightened or replaced for just a few pounds.
VROOM is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

accell , cold , screeching

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome