temperature gauge problems - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 09-03-11 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Jan 2011
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 71

Member car:

156 2.5 v6 1998

Thumbs Up temperature gauge problems

.: Water temperature display :.

The water temp rises too slowly, hitting 90c only after 10Km (driving
about 90Km/h with 5c outside), when temp reaches 90 it suddenly drops
to 75-80 and then rises a little but usually is always below 90c.

Alfa uses a different way of showing the temperature compared
to i.e. Opel, Audi, VW. I guess Seat is VW so......
The difference is that in fact the temperature always goes up and
down because there is a thermostat (in all cars!!) that opens when
the cooling circuit reaches a certain temperature like 90dgr.
When the thermostat opens, a whole lot of relativaly "cold" cooling

drops from 90 to 70-75dgr.
Alfa shows this immediately on the temperature indicator whereas many
other cars measure an AVERAGE temperature that goes up and down very
slowly and certainly will not show the peaks like the Alfa way.
I guess this is done because the "normal" car driver will get in panic
and goes and see their dealer to check if nothing is wrong and Alfa is
of the opinion that Alfisti, as real, true car drivers, as enthusiastic
and knowledgeable car drivers and can "see through" this.

So, forget about bothering the dealer, just enjoy your Alfa and keep
a regular eye on all engine fluids; don't forget the fuel tank ;-)

Thanks to Gert-Jan from Holland for this info!
ricksatluz is offline  
Sponsored Links
Status: Freezing!
AO Silver Member
Rockhopper's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: United Kingdom
County: Nottinghamshire
Posts: 4,863
Mine stays rock solid on 90 all the time, whatever the weather (once its warmed up) - maybe the 147 is different!
Rockhopper is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

gauge , problems , temperature

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome