Alfa 156, 2.4 JTD - Turbine failed? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 2 Old 13-10-10 Thread Starter
Status: -
astrbac's Avatar
Join Date: Jul 2010
Location: Croatia
County: City of Zagreb
Posts: 5
Alfa 156, 2.4 JTD - Turbine failed?

Hi guys and gals :-)

I have a question regarding my beloved Alfa, so if anyone wishes to take a stab in the dark...

I own a 156 2.4 JTD 100kw, year 2000. I have bought it as a 3rd or 4th owner (I know, I know I'm always a dreamer and an optimist) and fixed quite a lot of stuff on it. New front suspension, new cooler and liquids, fixed air conditioning, measured engine compression (between 22-25 bar which I think is really good) and installed a good stereo. One part that was a bit shaky was the turbine but I thought it might last another year or so until I get some $$ to change that one too. It was a bit loud, the whistling sound and all but the car was fine and I never forced it above 3000 RPM, especially cold.

Well, it didnt last. 3 months into my joyride I heard metallic clinking noise, like screws in a Coke can, there was A LOT of white smoke behind the car :-) and the big rubber hose that fills the engine with turbo charged ait DIDNT become hard upon pressing the gas pedal (turbo not charging).

While I'm waiting for my auto repair guy to tell me what's wrong, any guesses? Dead turbine, aluminium "leafs", rotor, what? New turbo the best option, right?

Thanx and cheers!
astrbac is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
Join Date: Oct 2010
Location: United Kingdom
County: Lincolnshire
Posts: 98
had exactly this on a 306 Hdi, sounded like tin cans being dragged, It is the noise of the compressor/turbine wheel out of balance and contacting the turbo housing. Mine on being driven to the workshop to have repairs blew a hole through the side of the turbo.
rrbridges is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , alfa , failed , jtd , turbine

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome