Lamba sensor plug location? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 4 Old 14-05-10 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Apr 2010
Location: I would rather not say
County: -
Posts: 129

Member car:


Lamba sensor plug location?

Hello a bit of knowledge required here, i recently did an engine transplant on a 147 1.6 tspark, i ran the diagnostics tday and it showed lamba sensor bank 3 fault. This is the one at the mid exhaust(as there is two others in the pre cats at the engine), i pulled the wire back and it was unplugged but i cant for the hell of find where it plugs into any ideas?, i dont remember ever unplugging it lol. why the hell have they three lamba sensors?thats mad in my book as it would cost over 200 notes just for three sensors...... any help greatly apprecited..
mattys147 is offline  
Sponsored Links
AO Gold Member
davealfa11's Avatar
Join Date: Mar 2007
Location: United Kingdom
County: Merseyside
Posts: 9,904
Images: 4

Member car:

156 1.9 mjet 16v

sensor length is very long so it will be well up in engine bay ,near throttle body area
davealfa11 is offline  
Status: Tin worm attack ... ARGHH!
AO Gold Member
gazza82's Avatar
Join Date: Jan 2003
Location: United Kingdom
County: Buckinghamshire
Posts: 8,290
Images: 12
The main lambda is connected at the rear of the engine where it is on the older cars. I'm assuming the 147 will be the same. I think it's brown. It way also have fallen down the back of the engine if it's become unattached. They just slot onto flat metal tags.

Also, in-case you're interested, according to elearn on the 156 euro 3 cars, the right hand pre-cat sensor connection appears to be to the right of the engine cover near the thermostat. The left hand one is near the air con pipe valves by the compressor.
Attached Images
File Type: jpg Euro3_left_lambda_connection.jpg (15.6 KB, 48 views)
File Type: jpg Euro3_right_lambda_connection.jpg (16.4 KB, 48 views)
File Type: jpg Euro3_main_lambda_connection.jpg (19.1 KB, 48 views)

cheers, Gary

HIS: 1998 156 2.0 TSpark with Sport Pack 2, sunroof and hi-level spoiler in Alfa Rosso. V6 intake mod, clear side repeaters and Zeatek undertray.

HERS: 2009 MiTo 1.4 95bhp Turismo arrived 21st November in Techno Grey with colour-coded headlight surrounds.

"If you're driving on the edge ... you're leaving too much room!"
My Alfa156 Web Site - how-to's, piccies, links, useful stuff, etc.

Last edited by gazza82; 14-05-10 at 07:58.
gazza82 is offline  
Status: -
AO Member
legend 7's Avatar
Join Date: May 2010
Location: Greece
County: Attica
Posts: 11

Member car:


The sensors plug is at the top of the engine,if we are talking about the one with the long cable. But according mine obd-2 reader,this sensor is bank1/sensor2.

I hope i help you thanks
legend 7 is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

lamba , location , plug , sensor

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome