Selespeed ECU diagnostic port/ ECU diagnostic port - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 4 Old 04-02-10 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jan 2009
Location: Latvia
County: Riga
Posts: 2
Selespeed ECU diagnostic port/ ECU diagnostic port


I am new in this forum so please be understanding if I have some "stupid" questions.
I am driving 156 2.0 TS Selespeed (2000). I am living in Latvia and at the moment here is real cold winter. When this weather started, there is also problems started with my alfa.

So when temperature is below aprox. - 10C, I can not engage 1st gear. I can engage R without problems, but when trying to engage 1st - gearbox goes to N.
After 10- 20 min, when car gets warm - I can engage 1 (or sometimes it switches to 2nd) and no problem afterwards (only sometimes when stopping at traffic lights, gearbox does not goes to 1st, but stays in 2nd). Is this could be sign that gearbox oil must be changed? Or clutch problems?

Anyway, I ordered diagnostic cable and purchased Alfadiag software and here goes next question - where is located ECU/ Selespeed ECU diagnostic port? I tried google for hours but could not find straight answer for this question.
I have found that ECU is under panel under wheel. But what about SElespeed?
I want to read selespeed errors and performe clutch calibration/ selespeed calibration.

Thank You in advance.
rapsis is offline  
Sponsored Links
Status: Hey Joe...
AO Gold Member
iainfm's Avatar
Join Date: May 2008
Location: United Kingdom
County: Perth and Kinross
Posts: 6,271
Images: 5

You plug the cable into the same port as for engine ECU diagnostics. It's behind the fusebox cover.

Then select the Selespeed ECU from the list of ECUs in AlfaDiag.


iainfm is offline  
Status: Gold Member
AO Gold Member
rarebear's Avatar
Join Date: Sep 2002
Location: The Netherlands
Posts: 7,021
check out rarebear14 for a demo movie on my own Selespeed 156 you can clearly see
the connector.
rarebear is offline  
(Post Link) post #4 of 4 Old 04-02-10 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jan 2009
Location: Latvia
County: Riga
Posts: 2
OK, clear. Thanks.
rapsis is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

diagnostic , ecu , port , port or , selespeed

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome