156 no power - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 18-01-10 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jan 2010
Location: United Kingdom
County: West Yorkshire
Posts: 3
Help 156 no power

Hi there
My 156 Head gasket broke just after Christmas, my Mechanic fixed that but now there is no power when setting off and is struggling to get to 60mph.
He says that the steam from the engine might frozen in the exhaust Turing the cold weather and damaged the kats But am not sure,
Has anyone have any advice
latsias is offline  
Sponsored Links
Status: Needs a thermostat
AO Silver Member
10,500RPM's Avatar
Join Date: Feb 2009
Location: Ireland
County: -
Posts: 3,263
Take the cats off and take the car for a test drive, it's the easiest way to test for a blocked exhaust. I don't think steam can freeze in a exhaust though, it's still nice and toasty when it comes out the tailpipe.
10,500RPM is offline  
Status: GTA facelift + engine rebuild. In progress
Club Member
Membro Premio
Joss's Avatar
Club Member Number: 1014
Join Date: Sep 2005
Location: United Kingdom
County: Dorset
Posts: 18,898
Images: 14
He might have damaged the MAF sensor or something
Joss is offline  
(Post Link) post #4 of 5 Old 18-01-10 Thread Starter
Status: -
Join Date: Jan 2010
Location: United Kingdom
County: West Yorkshire
Posts: 3
Thank you 10,500 and Joss
latsias is offline  
Status: Just when you thought it was safe mwahaha ;)
AO Gold Member
Alfa-Red's Avatar
Join Date: Jan 2009
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 6,811
Images: 8
in changing the head gasket, you take the timing belt off. whats the betting the timing is out. did he use the propper cam locks, or tipex to mark it?

a maf wouldnt make it struggle to 60, could unplug it and see, but the timing on the TS doesnt need to be out by much, to screw it up.

struggling to get to 60 is a major power loss. a broken maf looses a bit of power, but not that much. you need a friendly local with alfadiag to hook it up and see whats going on, but it sounds like the timing too me im affraid. and if it is, get it checked sooner rather than later.

At the big scrapyard in the sky:
Mk2 Punto Active Sport 1.2 8vStilo Schumacher GP147 1.6 TS LussoMk1 Punto Sporting 1.2 16v156 1.8 TS Lusso

On the 8th day God created BMW, on the 9th day, he traded it in for an Alfa Romeo :evillaugh:

Alfa-Red is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , power

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome