156 2L engine idle and flat spot problems - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 3 Old 10-12-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Aug 2009
Location: Australia
County: New South Wales
Posts: 22

Member car:

GTV 916

156 2L engine idle and flat spot problems

My 2001 156 2L has a flat spot around 3500 -4000rpm when changing up in gears.
Idling is also up and down most times, and then suddenly it will idle steadily.
On starting is sounds like a diesel for about 15secs before sounding smooth.
Apart from this the car runs well.
Can anyone explain what might be causing these problems?
AlfaFiatpug is offline  
Sponsored Links
Status: car is looking shit andsounding great
AO Member
Bill xjr's Avatar
Join Date: Nov 2009
Location: United Kingdom
County: Greater London
Posts: 315
Images: 9
i think the diesel noise on start up may be a tensioner , the other problem could be a MAF problem, disconnect it ,it will not idle properly but see if the flat spot disappears, if it does buy a new one . There will be some experts along shortly to elaborate.
Bill xjr is offline  
Status: King of the Arcade
AO Silver Member
Alfa_Daryl's Avatar
Join Date: Oct 2007
Location: Ireland
County: Cork
Posts: 2,131
Images: 8

Member car:

BMW E92 320D

The diesel sound is ment to be a worn variator.
Alfa_Daryl is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

156 , engine , flat , idle , problems , spot

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome