MoT Failure - Headlamp has no image? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 6 Old 27-08-09 Thread Starter
Status: -
AO Member
Join Date: Aug 2009
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 27
MoT Failure - Headlamp has no image?

156 2.4JTD went in for MoT today, failed on 4 points. Wanting to do the work myself, as 2 points were just number plate bulbs, one was high emissions which could most likely be fixed with an oil change, but the fourth was:-

"Nearside front (no image) Headlamp not in good order adversely affecting beam image"

Apparently, the headlight lense has a pattern on it, but mine has "worn away". Can you just replace the front lense - if so how? - or do I have to replace the whole headlight unit?

Incidentally, clocked up a whopping 26 advisory notes - get in!!!
Topher is offline  
Sponsored Links
Status: age is only a number ;-)
AO Gold Member
rgwm's Avatar
Join Date: Aug 2004
Posts: 9,076
Theoretically you can replace the lens.....its basically glued onto the headlamp body - but its far from easy, and as you'd have to remove the headlamp to do it, you might as well replace....

Bad news is that you need to drop or at least slacken off the bumper to get the headlamp out.....

But I'd first check that the bulb is properly seated......they are a pain to replace, and its easy for them to be fitted incorrectly.........
rgwm is offline  
Status: Banned for not following the site rules
Join Date: Feb 2008
Location: United Kingdom
County: Wiltshire
Posts: 9,721
Images: 6
emmisions nrmally means Lambda and the missing image is normally a bulb in upside down.
Smaky is offline  
Status: All's well this end
AO Silver Member
Hazz37's Avatar
Join Date: Jul 2008
Location: United Kingdom
County: East Renfrewshire
Posts: 1,583
Images: 10
I had the same proat simpleblem with head lamp, all the guy had to do was re seat the bulb and allign the head lamps, it was that simple. The beam was far too high.
Hazz37 is offline  
Status: -
AO Member
muggs1958's Avatar
Join Date: Aug 2008
Location: United Kingdom
County: Hampshire
Posts: 149

Member car:

156 2.0 lusso

just hag the same for my 156 block just had to reseat the bulb
muggs1958 is offline  
Status: faclifting a 156
AO Silver Member
biffa's Avatar
Join Date: Oct 2006
Location: United Kingdom
County: Lancashire
Posts: 3,199
Images: 9
Dam wish i had seen this before i replace my headlights but really only an excuse to the wife to buy new gta style lamps was i happy with the results...
biffa is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

failure , headlamp , image , mot

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome