Vdc Failure after Cruise control fitted - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 4Likes
  • 1 Post By Pud237
  • 1 Post By Henrik_45
  • 1 Post By gwinter
  • 1 Post By lkomnino
 
Thread Tools
(Post Link) post #1 of 11 Old 22-07-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

Vdc Failure after Cruise control fitted

Just fitted a CC stalk yesterday, and now for some reason VDC Failure error keeps occuring. Resets on turning off. Have used knock off chinese ODB2 Bluetooth dongle and 'torque' on my android and doesn't show any faults.
The slip-ring is self locating isn't it? which is usually the thing that causes the error, however i stupidly left wheel askew so i could get at airbag bolts eaisier.
Is there a way to reset 'straight ahead' via obd2, or are there markings to setup like on my Audi's slip ring?
Any advise greatly appreciated.
CC works fine though, on my 156 JTS Turismo 2003.

found a pic in eLearn, shows everything apart from the bit i'm on about!! Highlit:

Had the same 'vdc failure when re attached steering rack to uni-joint, after dropping subframe with rack attached. Took a few goes but got wheel level without taking it off. This time it just does not want to give me a break!!
Is it a 'coding' thing? Do i have to go to the dealer to get them to reset steering wheel level sensor, or am i missing something else?
Attached Images
File Type: jpg column.JPG (31.8 KB, 4 views)
lkomnino is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Status: Busy busy busy!
Club Member
Membro Premio
 
Pud237's Avatar
 
Club Member Number: 71
Join Date: Apr 2006
Location: United Kingdom
County: Cumbria
Posts: 42,521
There is a steering angle sensor and you can reset it using suitable diagnostics, not sure if Torque app will do it or not.
lkomnino likes this.
Pud237 is offline  
(Post Link) post #3 of 11 Old 25-07-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

I also have a k-line usb cable what diag program should i use? I use vcds for my Audi, but no idea what for the alfa with bosch electrics!? Thanks for the info.

-----
edit
-----
I mean a KKL VAG-COM for 409.1 USB cable, soz.

Last edited by lkomnino; 26-07-16 at 05:18.
lkomnino is offline  
 
Status: Spider is ready for the summer time
Club Member
Membro Medio
 
Henrik_45's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Denmark
County: Aalborg
Posts: 550
Garage
You should use either MultiECUscan or AlfaOBD

AlfaOBD

Multiecuscan - Diagnostics software for Italian cars

Both can be used in the free version. You can see the limits of the free versions on the web pages.
lkomnino likes this.
Henrik_45 is offline  
(Post Link) post #5 of 11 Old 26-07-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

Right so i have AlfaOBD and paid for full version. Awaiting, activation...
How would i set about reseting VDC Fault?
alfa 156 MY02 ABS ..
'use Green Adapter'?!? do i need a selection of cables?
Is there 'measuring blocks' like VCDS? or just do a full scan of all modules and check for anything.
Thanks in advance, just don't want to delete some code and end up needing new ECU
lkomnino is offline  
(Post Link) post #6 of 11 Old 26-07-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

The only thing i can do is communicate with ecu, not the ABS (VDC). found two lamba probe errors, great! cleared and wait for them to re-occur. but vdc/abs failure doesn't record an error on ECU, only ( if at all) on ABS module. Other people must have had this issue too. read the help guide, and used both kkl-vag usb cable and tried with BT OBD Scan (Vgate scan) but fails to communicate.
Error resets on turn-off, so would the best error finding method be to systematically disconnect each wheel speed sensor, and note the change, or lack of? Hang on, it would be the same as they are all talking to each other..
Will be searching youtube next for ideas, and causing more problems i expect.
lkomnino is offline  
Status: -
AO Member
 
Join Date: Dec 2014
County: -
Posts: 112

Member car:

156

For connecting to the ABS ECU you need the "Green adapter".
It is just a pre-made wiring to connect pin 7 on the interface to pin 1, 7, 9 and 12 on the diag port.
There are a couple types of adapter for different connection. See for example: https://www.gendan.co.uk/product_FESCBL.html
lkomnino likes this.
gwinter is offline  
(Post Link) post #8 of 11 Old 29-07-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

Quote:
Originally Posted by gwinter View Post
For connecting to the ABS ECU you need the "Green adapter".
It is just a pre-made wiring to connect pin 7 on the interface to pin 1, 7, 9 and 12 on the diag port.
There are a couple types of adapter for different connection. See for example: https://www.gendan.co.uk/product_FESCBL.html
so they are just bridging wires, no special electronics. Do-able by basic soldering? Will get the pre-made ones I think, don't want any more problems...
lkomnino is offline  
Status: -
AO Member
 
autocad's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: United Kingdom
County: Warwickshire
Posts: 320
Images: 9

Member car:

to many

I had the same on the 156, a wire had popped out of the plug on the back of the steering angle sensor which gave a CAN error. It was very difficult to find as it didn't give a specific error code.
autocad is offline  
(Post Link) post #10 of 11 Old 10-08-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

guess what, now got engine and abs errors for CAN!!
firstly found C1505 & C1360, cleared and did wheel calibration.
was fine then engine light and abs/vdc errors: U1601 & C1520.

Sounds just like a wire problem Autocad had.

Also can't seem to clear the codes. Probably as fault is present (missing connection).

Any advise welcome.
Thanks again for all...

oh yeah what's with the 'procedure completed with code: 56' after steering calib.? need to ask Alexey at Alfaobd.
n.b. I may have used ODB instead of OBD, but i still enjoy Wu-tang!!
Attached Images
File Type: png Capture4.PNG (23.8 KB, 3 views)
File Type: png Capture3.PNG (29.1 KB, 2 views)
File Type: png Capture2.PNG (19.5 KB, 2 views)
File Type: png Capture.PNG (22.6 KB, 2 views)

Last edited by lkomnino; 10-08-16 at 19:59.
lkomnino is offline  
(Post Link) post #11 of 11 Old 14-08-16 Thread Starter
Status: hoarding parts for a major overhaul...
AO Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Craven Arms
County: Shropshire
Posts: 79
Garage

Member car:

156 JTS 2003

resolved .........

Have got around to taking complete indicator assembly off again and checked all wires.
Thought behind this was: contact points good but corrosion around, hence when disturbed corrosion gets under or wires get loose. Re: Autocad
went for drive with steering half assembled ( no airbag and no steering wheel nut ) No warning signals
finished off re-assembly and took for another trip got 'ton-up' and still no probs.
fingers crossed all okay.
Now tackling strut top mounts, and yes have already got replacement bolts and nuts for fork pinch.
thanks all for advice.
AussieAlex likes this.
lkomnino is offline  
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

Tags
control , cruise , failure , fitted , vdc

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

 
Replace with
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome