Lumpy tick-over sorted by cambelt change? - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
  Home Forums AO Club Member Gallery Classifieds Trade Directory  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT


Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (Post Link)  
Old 12-04-12
Bezste's Avatar
Status: -
AO Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: United Kingdom
County: Derbyshire
Posts: 821

Member car:

Alfa GT JTDm

Lumpy tick-over sorted by cambelt change?

Is this possible?

Ever since buying my GT JTD 12 months ago it has had a very slight judder on tick-over. About every 30 secs the revs would drop ever so slightly for half a second - but you could feel it. Apart from that it has always ran very well. No hesitations or flat spots going through the gears. Well, if there was I haven't noticed!

After changing my camblet a couple of weeks ago, this lumpiness has disappeared. Tick-over is steady as a rock.

I just wondered how this is possible. Although I didn't use any locking tools when doing the belt I went to great pains to ensure everything was in the same position before replacing.

Just wondered, that's all.


Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (Post Link)  
Old 12-04-12
Bezste's Avatar
Status: -
AO Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: United Kingdom
County: Derbyshire
Posts: 821

Member car:

Alfa GT JTDm

Ok, I'll stop wondering then . . .
Reply With Quote
  #3 (Post Link)  
Old 12-04-12
EauRouge's Avatar
Status: Getting there. :)
AO Gold Member
 
Join Date: Jun 2009
Location: Suriname
County: Brokopondo
Posts: 6,729
Images: 2

Member car:

5 x 916's+Lotus Elan M100

Bezste, i reckon noone knows? If it had been a twinspark i would have said it was your variator although its just popped into my head ..... might your timing have been slightly out with your old belt with it stretching with age?
Reply With Quote
  #4 (Post Link)  
Old 12-04-12
Mattyc's Avatar
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Hull
Posts: 921
Images: 2

Member car:

159 1.9 jtdm

May be able to tell you tomorrow morning. My car had bad idle and very jerky. Cambelt was changed only 600 miles ago but was replaced badly. Alfa mechanic told me was mistiming and running terrible. Picking up tomorrow morning after full cambelt change with variator and full cleanup as also had oil in spark plug wells. Will see how it runs and inform you accordingly.
Reply With Quote
  #5 (Post Link)  
Old 27-04-12
Bezste's Avatar
Status: -
AO Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: United Kingdom
County: Derbyshire
Posts: 821

Member car:

Alfa GT JTDm

I was obviously talking complete b*lloc*s because it's exactly the same now . . .
Reply With Quote
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

Tags
cambelt, change, lumpy, sorted, tickover

Thread Tools


Recently 'Read'
No History to show

Useful Links
Lost Password?
AO Merchandise
FAQs
Register

External Links
Alfa Romeo 156...
2009 Alfa Romeo...
2011 Alfa Romeo...
Alfa Romeo GT...
L@@K~JUST...

Alfa Romeo

Recent Image

Project Halo Uk -...

View JabawokJayUK's images

Search

Forums

Classifieds
   

Gallery

Social Groups
   

Members
   


Did you know..?
Did you know..?
AO Club Members have access to more site features.

Click Here to compare the differences.

New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 23:29.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87