156 won't catch. - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
 
  Home Forums AO Club Member Gallery Classifieds Trade Directory  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

Reply
 
LinkBack Thread Tools
  #1 (Post Link)  
Old 26-02-08
Status: -
AO Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 70

Member car:

147 JTD

156 won't start (catch)

Hi Chaps,

My bird's got a 156 1.8 twinspark, and every now and again, it won't start. It turns over ok, but just won't start (catch).

To get it to start, you have to keep at it, and eventually it starts to fire (catch), then gradually gets quicker and quicker until it finally coughs into life.

After that it's fine for ages. It doesn't seem to be down to cold weather, or rain.

Any ideas?

Thanks.

Last edited by richard.beckett; 27-02-08 at 11:53.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2 (Post Link)  
Old 26-02-08
OperationAlfa's Avatar
Status: -
Club Member
Membro Premio
 
Club Member Number: 118
Join Date: May 2007
Location: United Kingdom
County: Essex
Posts: 22,390

Member car:

GT 3.2 V6

Re: 156 won't catch.

Glow plugs?
Reply With Quote
  #3 (Post Link)  
Old 27-02-08
Status: -
AO Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 70

Member car:

147 JTD

Re: 156 won't catch.

It's petrol. The plugs were changed at the correct service, and aren't due yet.
Reply With Quote
  #4 (Post Link)  
Old 27-02-08
OperationAlfa's Avatar
Status: -
Club Member
Membro Premio
 
Club Member Number: 118
Join Date: May 2007
Location: United Kingdom
County: Essex
Posts: 22,390

Member car:

GT 3.2 V6

Re: 156 won't catch.

Oh sorry, I saw your member car was a JTD and I didn't read the first line properly (it was late, sorry)

Starter motor I would go for buddy. How many miles has she done and what year is she?
Reply With Quote
  #5 (Post Link)  
Old 27-02-08
wlm8361's Avatar
Status: -
AO Member
 
Join Date: Mar 2004
Location: Australia
County: Victoria
Posts: 922

Member car:

Brera 1750Tbi Ti

Re: 156 won't catch.

Maybe a dying fuel pump.
Reply With Quote
  #6 (Post Link)  
Old 27-02-08
Marko156's Avatar
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Dunmurry,Northern Ireland
Posts: 853

Member car:

Alfa 156 2.4JTD

Re: 156 won't catch.

Is it turning over at normal speed but just not firing?? If yes then either fuel pump, blocked fuel filter or blocked injectors.......run a fuel injector cleaner through the tank, won't do any harm!!!!
Reply With Quote
  #7 (Post Link)  
Old 27-02-08
jug's Avatar
jug jug is offline
Status: -
AO Silver Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 3,680
Images: 23

Member car:

156 veloce + 147 turismo

Re: 156 won't catch.

i'm not sure what you mean by catching?
Reply With Quote
  #8 (Post Link)  
Old 27-02-08
Status: -
AO Member
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 70

Member car:

147 JTD

Re: 156 won't catch.

It turns over like normal, so I know the battery and starter motor are fine, the engine just doesn't catch or fire up when you expect it to. After a while of cranking, it turns over faster than normal, and faster, like some of the cylinders are firing but not all, then eventually it splutters into life.
After doing this, it may be a couple of months until it does it again.
She's a W reg with about 80K on the clock, and still looks gorgeous.
Reply With Quote
  #9 (Post Link)  
Old 27-02-08
jug's Avatar
jug jug is offline
Status: -
AO Silver Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: United Kingdom
County: Durham
Posts: 3,680
Images: 23

Member car:

156 veloce + 147 turismo

Re: 156 won't catch.

'catch' is a word often used to describe the starter motor not turning the engine, which is where the confusion came from.

is your key code light remaining lit? if it is then your immob is the problem, wiggle the wires to the left of the fusebox.

if keycode is not remaining lit, have you checked for a spark when this happens? if there is no spark then the crank sensor is most likely.
Reply With Quote
  #10 (Post Link)  
Old 27-02-08
Status: -
AO Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Oxford
Posts: 336

Member car:

156 selespeed

Re: 156 won't catch.

Sounds like a temp sensor is breaking down, not metering the correct amaont of fuel. Get it to a garage & run a diagnostic test.
Reply With Quote
Reply

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 147, 156 & GT

Tags
156, catch

Thread Tools


Recently 'Read'
No History to show

Useful Links
Lost Password?
AO Merchandise
FAQs
Register

External Links
2005 Alfa 156 2.4...
Alfa-CF2-V6-Plenum-C...
Alfa-CF3-V6-Plenum-C...
Kleber Quadraxer...
Alfa Romeo 156...

Alfa Romeo

Recent Image

Image

View Tas1308's images

Search

Forums

Classifieds
   

Gallery

Social Groups
   

Members
   


Did you know..?
Did you know..?
Clicking on a members username within a forum post displays extra options.


New To Site? Need Help?

All times are GMT. The time now is 01:35.


Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Content Relevant URLs by vBSEO ©2011, Crawlability, Inc.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92