intermittent ABS light - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
(Post Link) post #1 of 5 Old 14-09-11 Thread Starter
Status: -
AO Silver Member
Join Date: Dec 2006
Location: Kidderminster
Posts: 1,448
intermittent ABS light

Hi Guys

After some advice please. Did a search but couldnt find what I was after.

Had a 146Ti for 10yrs which has gone to rest now but bought the missus a W reg 1.8 about 18 months ago now, 23k miles from new. About a month ago had front to rear brake pipe replaced and all new fluid but no problems until now.

Yesterday whilst driving the ABS light came on. Brakes not affected but only switching ignition off resets. Light will come on without brakes being operated but occasionally when you press the brake pedal feels like ABS is coming on (like braking hard on gravel). Feels different to my S reg Ti. If it is ABS its eems a lot faster pulsing than i'm used to. Also braking harder or in a similar style doesnt give the same effect once it has happened. Got the ABS sensors to start spinning last night but couldnt get them out, took connections apart and checked cables and nothing obviously wrong. Car still did exactly the same after. Brakes dont need to be operated for sensor to come on. Turning tight right also seemed to put the light on (sensor wiring on the front?)

So any suggestions on what problem might be, sensor or the pump or something else?
How do you tell if pump is playing up?
How can you tell which sensor is playing up?
Anything else to check?
If it is a sensor any preferences on where to get one from?

Any other advice much appreciated.

RSFruitbat is offline  
Sponsored Links
Status: -
AO Member
146cloverleaf's Avatar
Join Date: Dec 2010
Location: United Kingdom
County: Dumfries and Galloway
Posts: 162

Member car:

156 2.5 v6

i had the same sort of thing on mine and it was down to the shoes on the rear stickin
146cloverleaf is offline  
Status: -
Join Date: Sep 2011
Location: United Kingdom
County: Londonderry
Posts: 3

Member car:

Alfa 156

Ive heared of this fault. It may be the ABS ecu module...
alfaccc1981 is offline  
(Post Link) post #4 of 5 Old 21-09-11 Thread Starter
Status: -
AO Silver Member
Join Date: Dec 2006
Location: Kidderminster
Posts: 1,448
Problem eventually traced to a bad connection on driers side rear under back seat.

Thanks for help

RSFruitbat is offline  
Status: Back in V6-land!
AO Silver Member
Ronald's Avatar
Join Date: Jul 2006
Location: United Kingdom
County: Kent
Posts: 3,336
Images: 30

Member car:

Not an Alfa

Well done! Cheaper than a replacement ABS pump..
Ronald is offline  

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 145 & 146

abs , intermittent , light

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome