146 stutter during acceleration - Alfa Romeo Forum
You are currently unregistered, register for more features.    
Thread Tools Search this Thread
Status: - Update
Posts: n/a
146 stutter during acceleration

My apologies for the vague description (im posting this for my partner's friend), but thought someone might recognise this sympton...

Car : 146 1999 1.8TS red

During acceleration (30 - 40mph I believe) the car stutters. It seemingly acts as if you have jumped off the gas and then back on. From then on its fine. I asked if she thought it happened at a particular rev or gear, but she wasn't sure. She is pretty positive that it isnt anything to do with the car being cold as it can happen at anytime.

The car has already been into the garage (and had "something to do with oxygen" replaced) but the problem is still occurring.

Id appreciate any ideas you have.
Sponsored Links
Status: Gold Member
AO Gold Member
rarebear's Avatar
Join Date: Sep 2002
Location: The Netherlands
Posts: 7,021
sounds to me like the Lambda sensor, but it may also be the idle actuator... (I had that myself)
regards and an Alfish good newyear wink
rarebear is offline  
Status: - Update
Posts: n/a
"(and had "something to do with oxygen" replaced)".......guess this'll be the Oxygen sensor (lambda sensor).

Lambda problems (misfiring/hesitation/cutting out/high revving) usually come at any speed/revs so back to the garage methinks! Idle actuator possibly but this usually causes problems at lower speeds/tickover.

Might be worth checking all the plug leads and well. Oil can leaks into there from the rocker cover gasket and allow arcing to occur. Have the plugs been changed yet?

Status: - Update
Posts: n/a
Thanks for the feedback guys. Ill pass it on and let you know the outcome.

Happy new year.
Status: - Update
Posts: n/a
Air flow sensor, is where i would start its the cheapest option and if your a little hand easy to change youself...

Go Back   Alfa Romeo Forum > Supported Alfa Romeo Models > Technical & Vehicle Assistance > Alfa 145 & 146

146 , acceleration , stutter

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome